Kroupy s čočkou
Nevěřili byste, jak moc dobré mohou být obyčejné ječné kroupy společně s obyčejnou čočkou. Jestli to ale chcete vyzkoušet, nejdříve ze všeho si namočte dvacet deka čočky.
- 200 g čočky
- 150 g ječných krup
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 100 g slaniny (dle chuti)
- sůl
Teď máme chvíli času, a tak si o tomhle jídle něco povíme – čočku, dnes už oblíbenou luštěninu, používáme v našich zeměpisných šířkách v kuchyni už dvě století. Našli bychom v ní čtvrtinu bílkovin, které naše tělo potřebuje. Podobně zdravé a tělu prospěšné jsou i kroupy – ječmen totiž pomáhá při zažívacích problémech a snižuje cholesterol. Kroupy v zimě umějí zahřát a neobsahují tolik lepku, jako pšenice, a to ani nemluvím o dlouhém seznamu živin, vitamínů a minerálů, které z nich získáme.
Kroupy - 150 gramů - si uvaříme v osolené vodě zvlášť, trvá to asi 40 minut. Předem namočenou čočku také vaříme ve vlastním hrnci, a když už je obojí téměř měkké, vytáhneme si velikou pánev, kde všechno smícháme. Tou třetí důležitou ingrediencí je cibulka osmažená na sádle, která dodá každému jídlu skvělou chuť!
Když zesklovatí a začne lehce hnědnout, přidáme do pánve slitou čočku i kroupy a už jen promícháme. Pokud si nedovedete představit oběd bez masa, můžete přihodit na cibulku ještě pár plátků slaniny nakrájených na kostičky, ale tahle dobrota úplně stačí i v základní podobě tak, jak lidem chutnala dříve.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.