Řecký salát
Letní cesty na dovolenou mohou někdy inspirovat k obohacení jídelníčku něčím ze země, kam jsme se podívali.
Někdo se naučí chorvatskou specialitu, jiný zabrousí do italské kuchyně a další si zase odveze úžasně snadný recept z návštěvy Řecka.
- 1 okurka
- 3 rajčata
- 1 malá cibule
- olivy
- 100 g sýru feta
- bylinky (řecká směs na fetu nebo vlastní)
- sůl
- olivový olej
- pita chléb
Student Tadeáš si oblíbil základní řecký salát, ke kterému většinu surovin seženeme i u nás. Jediné, co je v Řecku trochu jiné, je chuť oliv a speciální směs koření na sýr feta, což je řecký ovčí nebo kozí sýr ve slaném nálevu.
Jak tedy nakonec řecký salát vypadá? Je to jednoduché. Potřebujeme hlavně zeleninu – rajčátka, okurky, olivy a cibuli. Dále sýr feta, nebo u nás se to jmenuje balkánský sýr, olivový olej, bylinky a to je vlastně všechno. „Nakrájíme si zeleninu na kousky a všechno se to smíchá v míse. Pokud člověk chce, aby to vypadalo esteticky, tak je lepší dát si fetu až nahoru na zeleninu a posypat to bylinkami a polít olejem, ale ve výsledku se to pak stejně zamíchá,“ směje se Tadeáš.
„Můžeme to pojídat s pita chlebem. Když není pita, není to ono, ale doporučil bych opéct pár plátků toustového chleba, polít trošku olivovým olejem, trošku bylinek a soli, vyjde to nastejno.“
Pokud máte kde koupit řecké potraviny, pořiďte si sýr feta i jejich skvělou kořenící směs, ale pokud ne, nic se neděje. Nahradit se dá balkánským sýrem a směsí čerstvých nebo sušených bylinek, kterou máme rádi. Jestli máme kvalitní panenský olivový olej, salát bude chutnat úplně jako z jihu Evropy.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.