Vláčné těsto na ovocné knedlíky

Čerstvé ovoce je tu a někdy je ho tolik, že se s radostí a po roce odloučení pouštíme do jeho zpracování ve formě ovocných knedlíků. 

Ke každému ovoci se hodí jiné těsto, ale jedno univerzálně vláčné nám poradil Dalibor Špejtek z Kolničky v Lukách nad Jihlavou. „My děláme bramborové těsto s měkkým tvarohem, jsou mnohem vláčnější a toho těsta nemusí být tolik. Já sám moc nemusím ani tvaroh, ani zakysanou smetanu, ani cuketu, ale tyto tři věci, když se do jídla přidají, tak to zjemní, zvláční, je to potom takové vlhké. Cuketa, zakysaná smetana, tvaroh do nějaké buchty, do nádivky, do jídla prostě, tak to zjemní a zvláční.“

Ingredience
  • 300 g brambor 
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 350 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • jahody (později i blumy, švestky, borůvky) 
  • cukr
  • rozpuštěné máslo na přelití

Z toho si odnášíme pro výrobu těsta na ovocné knedlíky důležitou radu – přidáme tvaroh! Nejprve si tedy uděláme klasické bramborové těsto. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, najemno nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku se špetkou soli a k tomu navíc vaničku tvarohu. 

Vláčné těsto rozdělíme na válečky, ty nakrájíme na kolečka podle velikosti ovoce, obalíme a uvaříme v mírně osolené vodě asi deset až patnáct minut. Tyhle měkoučké knedlíky jsou vážně moc dobré. 

Související

  • Dobrota s ovocem z mrazáku

    Do léta daleko, ale ovoce máme určitě v zásobě všichni v mražené podobě. Zkusíme jednoduchý nepečený dezert. 

  • Tvarohové knedlíky s ovocem

    Venku je pořád tmavo a chladno a určitě se nám všem stýská po létě. Jednou z možností, jak si léto připomenout, je dát si nějaké typické letní jídlo.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.