Plněná cuketa
Léto je tu, už i podle kalendáře, tak si pojďme dát letní zeleninové jídlo! Nesmírně variabilní cukety jsou v oblibě plněné a zapečené.
Vezmeme čtyři střední cukety a rozřízneme je podélně. Teď je potřeba vydlabat středy, a to tak, aby od krajů zůstal asi centimetr, aby cukety držely pěkně pohromadě. Vnitřky nakrájíme na kousky a hodíme do misky. Na kousky nakrájíme i větší cibuli a 15 dkg šunky.
- 4 cukety
- 1 cibule
- 100 – 150 g šunky
- strouhaný sýr dle chuti
- 2 vejce
- sůl, pepř
- olivový olej
Orestujeme na olivovém oleji a směs okořeníme – buď oblíbenými italskými bylinkami, nebo třeba pažitkou, podle toho, co máte za oknem nebo na záhonku.
Orestovanou směsí naplníme vydlabané cukety a zasypeme nastrouhaným sýrem. Naklademe je vedle sebe na pečící papír na plech a nakonec ještě zalijeme rozšlehanými vejci se špetkou soli a pepře. Při zalévání opatrně, ať vajíčka nevytečou okolo, spálila by se!
Pečeme do té doby, než dostanou krásně zlatavou barvu a cukety jsou měkké. Plněné cukety se dají jíst samotné, ale hodí se k nim i vařené brambory, rýže, nebo nejrychlejší příloha kuskus.
Související
-
Cuketová koprovka
Jakmile se na trhu objeví čerstvý kopr, pouštíme se do velmi oblíbených chodů - omáčky a polévky. Není však jen jeden klasický recept!
-
Kuře s pastinákem a cuketou
Neříkám to ráda, ale od lékařů vím, že vynechat sem tam z talíře naše klasické přílohy, není vůbec na škodu.
-
Cuketová čalamáda
Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.