Parmezánový créme brulée

Oslavy jsou skvělá věc, člověk se setká s milými lidmi, popovídá si a obvykle se také dobře nají. Když je na oslavě šikovný kuchař, na některé chody se pak dlouho vzpomíná.

Mně se to nedávno podařilo v rodném domě Gustava Mahlera v Kalištích u Humpolce, kde šéfkuchař Lukáš Novák vyrukoval s úžasným předkrmem – v mističkách na creéme brulée podával slaný sýrový vnitřek s lehce zagratinovanou cukrovou vrstvou nahoře, tak jak to u creme brulee má být. Chuť byla překvapivě dobrá a recept podle kuchařových slov docela snadný.

Ingredience
  • 200 g parmazánu,
  • 1000 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • špetka chilli
  • bílý pepř
  • sůl
  • 4 žloutky
  • tymián
  • třtinový cukr

„To je prostě úplně jednoduchý recept, svařená smetana s parmazánem – na litr smetany asi dvacet deka parmazánu, akorát se to musí dokořenit muškátovým oříškem, chilli, tymiánem, sůl a bílý pepř. Nechá se to vystydnout, rozšlehá se to, přidají se do toho žloutky, rozdělí se do gratinovacích misek, říká se jim kokotky, a potom se to v troubě nechá na 80% stupňů asi tak ¾ hodinky ve vodní lázni. Potom se nechají mističky vystydnout, nahoru se nasype troška třtinového cukru a pistolí se to zagratinuje.“

V receptu není žádný trik, jen mít doma správné gratinovací mističky, dobrý mixér, který smetanu a sýr najemno vyšlehá, trpělivost při chlazení, pečení v troubě a znovu chlazení a taky bychom měli mít gratinovací pistoli. Ke slanému creéme brulée chutná domácí křupavé pečivo a špetka červené karamelizované cibule, pokud ji máme, když ne, tak jakékoli zeleninové čatní poslouží podobně dobře.

Související

  • Dezert Šalamoun

    Nejlepší recepty se předávají v rodině, kamarádky nebo sousedky. Někde se kvůli tomu dělají speciální sousedské slavnosti, jinde se dohodnou a vytvoří společnou kuchařku.

  • Brunch s lososem

    Někdo je ranní ptáče, jiný o víkendu dohání, co přes týden nedospal a budí se pozdě. Já mám v rodině samé spáče, a tak velmi často místo snídaně rovnou obědvají.