Ovocný krambl z vloček
Ovocný koláč s drobenkou se dá upéct na velmi mnoho způsobů a já jsem se čerstvě dostala k receptu na krambl, který je oblíbený především v Anglii.
Vznikl prý za druhé světové války, kdy byly potraviny na příděl, a krambl byl prostě úspornější variantou koláče. Jak se peče mi poradila Věra Schusterová, studentka havlíčkobrodské obchodní akademie a hotelové školy. „Je to velice jednoduchý recept. Ovoce můžeme zvolit, jakékoliv chceme, já jsem použila ostružiny, maliny a borůvky.“
- 120 g jemných vloček (ovesných, pšeničných, ječných...)
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky (pšeničná, pohanková, apod.)
- 130 g třtinového cukru (možno ubrat)
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 400 - 500 g ovoce čerstvého (mraženého)
A já ještě dodám, že jsem se ujistila, že ovoce nemusí být čerstvé, ale dá se vzít i z mrazáku, což je skvělé pro spotřebování letních zásob a uvolnění místa na další.
„Drobenku si smícháme ze 100 g másla, 120 g vloček – mohou být jakékoliv, ale určitě ty jemnější a potom 100 g hladké mouky, můžeme použít klasickou pšeničnou, ale určitě je vhodná i pohanková a různé alternativy. 130 g třtinového cukru, ale můžeme ubrat, aby to nebylo tak sladké. To všechno smícháme dohromady. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, připravíme si pekáč, na dno dáme to ovoce, které můžeme posypat jedním vanilkovým cukrem, aby nebylo tak kyselé. A pak zasypeme tou připravenou drobenkou. Zapečeme do té doby, než to zezlátne. Můžeme podávat jako dezert, například se zmrzlinou, ale určitě i jako snídaně je to vhodná volba,“ radí budoucí cukrářka.
Krambl budete chtít nabírat lžící ještě horký, ale pokud vám zbyde, chutná i po vychladnutí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.