Rychlé krůtí na smetaně
Co si dnes dáme? Otevřu ledničku a mrazák a pak se uvidí. Naposledy jsem vytáhla kousek krůtích prsou odložený na dobu, až bude potřeba uvařit něco hodně rychle.
Dál bylo v ledničce balení šlehačky, protože s tou chutná všechno dobře. A tak stačilo obě ingredience jen vhodně zkombinovat. Maso si před přípravou nakrájíme na tenké nudličky – čím menším tím rychleji jsou hotové. Pokrájíme si obrovskou cibuli na malé kostičky a orestujeme do sklovata na trošce másla.
- 500 g krůtích prsou
- 1 velké cibule
- italské bylinky: oregano, tymián, bazalka
- sůl, pepř
- máslo
- 250 ml smetany ke šlehání
- těstoviny dle chuti
Vhodíme na ni krůtí maso, a to dochutíme kořením. Napadlo mě, že by možná bylo zajímavé zkusit, jak chutná na paprice, ale protože to jsme měli nedávno, sáhla jsem po univerzálně vynikajících italských bylinkách. Pokud nemáme v zásobě mlýnek s italským kořením, dá se nahradit sušenou bazalkou, tymiánem a oreganem, od každého přiměřeně a přidal sůl a pepř.
Krůtí maso podusíme doměkka, a protože to dlouho netrvá, dáme si vařit vodu na těstoviny, které jsou také tou nejrychlejší přílohou, jaká se ke smetanové omáčce dá stihnout. Vrtulky, mašličky, penne i kolínka, všechno se hodí. Když je maso akorát, zalijeme ho celou šlehačkou a necháme na velmi mírném ohni odpařit, aby omáčka zhoustla. Oběd může být za dvacet minut hotový a sklízí samou chválu.
Související
-
Jablečné placičky
Jablíčka ze zahrádky ledaskomu ve sklepě nebo v chladné spíži ještě drží a dají se v kuchyni využít na mnoho způsobů!
-
Guláš z kotlíku nad ohněm
Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.