Batátová kaše mnoha chutí

Dnes si dáme přílohu, která je ozvláštněná hlavně barvou, chuť zůstává velmi podobná naší klasické bramborové kaši.

Batáty jsou hlízy, kterým u nás přezdíváme sladké brambory a oblíbily si je kromě dobrých restaurací i maminky na mateřských. Kašičky z batátů totiž dětem možná právě kvůli zmiňované sladší chuti hodně chutnají.

Ingredience
  • batáty
  • sůl
  • máslo
  •  
  • Možnosti:
  • prolisovaný česnek
  • citrónová šťáva
  • cibulka na sádle
  • slanina
  • kurkuma
  • olivový olej
  • balsamicový ocet

Vyzkoušet si přílohu místo z brambor z batátů mohou ale klidně i dospělí, zvlášť když je příprava úplně stejná jako u brambor – oloupat, překrojit a uvařit v osolené vodě. Po změknutí batáty našťoucháme nebo chceme-li jemnou kaši, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme trochu másla, smetany a dosolíme.

Už takhle je to velmi dobré příloha, ale šéfkuchaři rádi batátovou kaši – někde jí říkají batátové pyré – míchají s dalšími věcmi. Podávat tedy můžeme batátovou kaši s prolisovaným česnekem a kapkou citrónové šťávy.

Další možností je už do vody, ve které batáty vaříme, pro sytější barvu přisypat špetku kurkumy. Kaši pak smícháme s orestovanou cibulkou a kostičkami slaniny. K téhle příloze už ani nemusíme nic dalšího podávat.

A přidám ještě jeden tip – na hotovou kaši umíchanou se směsí másla a olivového oleje kápneme trochu balsamikového octa.

autor: dak

Související