Lepenice se slaninou
Podzim, Vysočina, brambory. Za mě skvělá kombinace a možnost využít typickou vysočinskou plodinu na mnoho způsobu.
Abychom si brambor užili co do chuti opravdu hodně, stačí se probrat staršími recepty, najít takové, které budou doma vyhovovat opravdu všem a ty pak zařadit do jídelníčku.
- 1 kg brambor
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 300 g slaniny
- sůl, kmín
Mně se to povedlo s bramborovou lepenicí – starému receptu, kde se brambory smíchají s kysaným zelím. Vitamíny a kalorie jsou pohromadě ve vyvážené kombinaci, to dobře znali už naši předkové.
Když se navíc lepenice smíchá se slaninou – ale nebudeme předbíhat – kilo oloupaných a nakrájených brambor dáme vařit se solí a kmínem a vedle na pánvi rozpustíme sádlo. Na něj hodíme slaninu nakrájenou na drobné kostičky a cibuli. Když je cibule zlatá a slanina křupavá, dáme stranou.
Půl kila kysaného zelí překrájíme na menší kousky, podusíme asi 10 minut a můžeme i trošičku dosladit, pokud máme pocit, že je příliš kyselé. Brambory scedíme, rozšťoucháme a rozmícháme se zelím. Naložíme na talíř a přelijeme slaninou s cibulkou.
Související
-
Kapouni z pečené řepy
Dnešní recept bude na tradiční horácké jídlo – kapouni z červené řepy. Váže se k němu veselý příběh.
-
Česnekové brambory s pažitkou
S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.