Jáhly s jahodovou omáčkou

Období zrání jahod je to nejlepší na celém roce, nic ho nepřekoná! Jahody se ale musí nutně zpracovat co nejrychleji, protože příliš nevydrží.

Obvykle to ne bývá problém u kila či dvou, ale jakmile máme několik košíků, třeba ze zahrádky, ze samosběru na poli nebo z trhu, už je potřeba počítat s tím, že se do nich musíme pustit – očistit, omýt, zamrazit.

Ingredience
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky vody
  • Špetka soli
  • 500 g jahod
  • 1 lžíce másla ghí
  • třtinový cukr dle chuti (čekankový sirup pro diabetiky)

Zvážit, smíchat s cukrem a uvařit džem. Naházet je do mixéru a dát si koktejl. Nebo, jak radí Iva Georgievová, uvařit z nich omáčku – orestovat jahody na přepuštěném másle a třtinovém cukru a přelít s ní jáhly.

Jáhly je ale potřeba nejdříve také spařit, uvařit a nechat vychladnout. „Pro lepší stravitelnost jahody orestuji na ghí a pak s tím polévám jáhly. Je to neuvěřitelně dobré, a velmi dobře stravitelné a nemnoží se tolik tuky v těle. Jáhly uvařím, nechám je vychladnout a pak je vyklopím z toho rendlíku, nakrájím na takové pruhy. A potom si vedle orestuji na přepuštěném másle a třtinovém cukru jahody. Tím to přeliji a dám na to ještě šlehačku nebo tvaroh. A to dávám jako doporučení i do některých diet,“ usmívá se propagátorka zdravých dobrot Iva.

Vidíte, tak ani pokud potřebujete držet linii nebo jíst dietně, nemusíte se obávat kombinace sladkých jahod, jáhel, másla ghí, bez kterého by žádné restování nešlo, ani šlehačky.

autor: dak

Související

  • Retro smaženky

    Mléčný bar, automat, nádražní bufet, všude tam se léta letoucí prodávaly oblíbené smaženky.

  • Horácká polévka

    Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?