Květák jako smažák do trouby

Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.

Tento tip je ale od lidí, kteří se zabývají zdravou stravou, a proto se ho nemusí bát ani ti, kdo dodržují jakýkoli druh diety nebo chtějí zhubnout.

Ingredience
  • 1 květák
  • 1 vejce
  • sůl
  • bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • 60 g parmazánu
  • 1 mozzarella v nálevu

Základem je jeden celý syrový květák, který musíme nastrouhat – klidně stačí nahrubo, protože to jde rychleji. V misce, která se dá vložit do mikrovlnné trouby, jej necháme vysušit po dobu asi 4 minut. Pak promícháme a zapneme troubu ještě na jednou tolik. 

Když vychladne, přidáme do misky jedno vajíčko, sůl podle potřeby, velmi jemně nasekanou bazalku a strouhaný parmezán, asi tak 6 dekagramů.

Z hmoty vytvarujeme čtverce, které připomínají velikostí smažený sýr a položíme na pečícím papírem vyložený plech. V troubě dvacet minut zapékáme, poté vyndáme a čtverce překrojíme na šikmo na trojúhelníky. Položíme na polovinu z nich tenké plátky mozzarelly, přiklopíme druhou polovinou, a ještě pět minut zapékáme.

Výsledek je nesmírně lahodná pochoutka z květáku s roztékajícím se italským sýrem a přichutí bazalky. Podáváme s vařenými brambory, a pokud si nepočítáte kalorie, tak i s tatarskou omáčkou.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.