Jablka v županu

Víte proč jablka ve vodě plavou? Protože v každém je skoro čtvrtina vzduchu, který je nadnáší.

My dnes ale nebudeme jablka koupat, my si je dáme až po koupeli, takže to budou jablka v županu. Jde o klasický a velmi oblíbený recept, takže jej možná znáte a dávno doma děláte, ale kdyby nás náhodou poslouchal nějaký začátečník, určitě se mu podrobný popis bude hodit.

500 g listového těsta

50 g dětských piškotů

3–4 střední jablka

6–8 lžiček meruňkové marmelády

hrst rozinek a rum na namočení

hrst vlašských ořechů

20 g skořicového cukru

20 g vanilkového cukru

vejce na potření

Nejprve si jablíčka oloupeme, rozpůlíme a vykrájíme vnitřky. Pak si nadrtíme piškoty a v rámci přípravy si namočíme rozinky do rumu, můžeme klidně i ořechy, ať má dezert grády.

Listové těsto si rozválíme a vykrojíme z něj potřebný počet čtverců podle počtu jablek – tedy šest až osm. Okraje každého čtverce potřeme rozšlehaným vejcem. Dovnitř čtverce nasypeme piškoty, pak vložíme půlku jablka s meruňkovou marmeládou – tou směrem dolů a pak jablko posypeme skořicovým a vanilkovým cukrem, přidáme rozinky a ořechy.

Protilehlé cípy těsta spojíme, aby vznikl šáteček. Teď můžeme jablka v županu položit na plech, potřít je rozšlehaným vajíčkem a péct na 180 °C dozlatova.

Trvá to asi čtvrt hodiny. Pak počkáme, až trochu vychladnou, protože se podávají vlažná a posypaná moučkovým cukrem. Je to ohromná dobrota a k podzimu se skvěle hodí.

autor: dak

Související

  • Káva z džezvy – lahůdka z Orientu

    Káva není jenom nápoj, je to povzbuzení všech smyslů, je to společenská záležitost, důvod se sejít s přáteli, pro jiného nezbytný ranní budíček, celoživotní láska.

  • Muffiny s čokoládou a oříšky

    Muffiny jsou tak dobré, protože jsou malé, každý dostane svůj a každý si je také může upéct podle svého.

  • Jablkovec od Svojanova

    Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.