Pomazánka z uzené makrely
Když jsem byla malá, kupovali jsme domů uzenou makrelu za odměnu, tolik mým rodičům chutnala.
Občas si na staré časy vzpomenu a taky ji pořídím, jenže jíst ji samotnou, to nějak není ono. Naštěstí se dá z uzené makrely lehce vyrobit moc dobrá a navíc i zdravá pomazánka.
1 uzená makrela
100 g čerstvého sýru
1 lžička hořčice
citrónová šťáva
sůl, pepř
Přestože samotná makrela je spíše tučná a neřadí se proto k nejzdravějším rybám, my to napravíme. Z uzené makrely stáhneme kůži a vybereme z ní maso tak, aby v něm nebyly žádné kosti. Rozmačkáme je v misce, kam přijdou další ingredience.
Připravíme si kostku čerstvého neochuceného sýry typu lučina, dále lžičku hořčice, sůl, pepř a citrón. Vymačkáme šťávu z poloviny citrónu a nabereme jednu lžíci – přidáme ji do misky a přidáme sýr a hořčici. Dobře rozmícháme a podle chuti dosolíme a opepříme.
Aby byla pomazánka opravdu co nejchutnější, nakrájíme si celozrnnou bagetu nebo krajíc čerstvého tmavého chleba. Namažeme a posypeme čerstvými bylinkami, nejlépe s pažitkou nebo jarní cibulkou, která jde k rybě nejlépe. Hodí se k dopolední i odpolední svačině nebo lehké večeři.
Související
-
Snídaňový koktejl nejen pro děti
Ráno bývá skoro každý den hektické – zvlášť pokud máte děti. Obléknout, umýt, učesat, nadělat svačinky a dohlédnout na to, aby se všechny nasnídaly.
-
Pomazánka z červené čočky
Oslavu červené čočky už jsem tu několikrát opakovala – je to luštěnina, takže naše tělo ji potřebuje sem tam zařadit do jídelníčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka