Pečená brambora s tvarohem a koprem
Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.
Inspirovat se můžeme třeba za kanálem La Manche. V Anglii vám na ulici prodají takzvané jacket potato – velkou bramboru, kterou po rozkrojení plní nejrůznějšími náplněmi – strouhaným cheddarem, fazolemi v omáčce, kousky kuřecího, máslem s bylinkami a česnekem a podobně.
I naše Vysočinské brambory chutnají, když jsou správně propečené s křupavou slupkou a doplněné něčím, co nám chutná.
1 kg nových brambor
250 g plnotučného tvarohu
2 hrsti nasekaného kopru
sůl
olivový olej
Mě například zaujal recept na tvarohovou náplň s koprem. Nejdříve si ale musíme nechat čas na brambory – na pečení ve slupce jsou vhodné škrobnatější odrůdy.
Velké nové brambory, jednu až dvě na osobu podle velikosti, nejprve omyjeme a pak ze všech stran potřeme olivovým olejem. Pro zjednodušení se dají i hodit do mísy, kde je v olivovém oleji a v hrubé soli obalíme. V troubě rozpálené na 180 stupňů je pečeme nejméně 40 minut, ale záleží samozřejmě na velikosti a na tom, jak trouba peče.
Mezitím vezmeme čtvrt kila tvarohu, raději plnotučného, a rozmícháme do jemného dipu se solí a posekaným koprem. Kdo chce, může si tento lehký oběd doplnit ještě třeba grilovanou zeleninou nebo čerstvým zeleným salátem.
Související
-
Zapečené hovězí s brambory a sýrem
Jeden pekáč, jen pár surovin a několik hodin zapnutá trouba. To nám úplně stačí k tomu, abychom si upekli vynikající oběd.
-
Brambory z pomalého hrnce
Většinou chceme navařit dobře a chutně, často zdravě, ale hlavně rychle! Proto bude možná znít trochu zvláštně, když ta dnešní dobrota bude z takzvaného pomalého hrnce.
-
Placky z brambor a zelí
Kysané zelí je to nejlepší, co si můžeme v zimě dát – tolik vitamínů snad jinde nenajdeme. Co když vám ale samotné příliš nechutná?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.