Pomazánky různých chutí
Položit na krajíc chleba nebo bagetku plátek sýra a šunky, to umí každý. Ale přijít s něčím zajímavým, pikantním a taky různě použitelným, to už chce trochu přemýšlení.
Při přípravě pomazánek můžeme navíc často využít zeleninu, a to se počítá.
Mrkvová
4 mrkve
1 sýr typu lučina
olivový olej
citrónová šťáva
sůl, pepř
petrželka
½ stroužku česneku
Křenová
1 křen
250 g tvarohu
200 ml zakysané smetany
1 cibule
sůl, pepř
Do mrkvové si nastrouháme 4 mrkve, smícháme s čerstvým sýrem typu lučina a dochutíme – sůl, špetka pepře, lehce naředíme olivovým olejem a přidáme česnek. Úplně stačí prolisovat jen půl stroužku na chuť, ale kdo chce nabízet i milovníkům česneku, může samozřejmě přidat.
Velmi chutnou variantou je mrkev předem upéct – na pečícím papíře lehce osolenou a opepřenou a pokapanou citrónem. Stačí čtvrt hodinky a pak všechny ingredience rozmixovat.
Mrkvová pomazánka nesmírně chutná na čerstvém chlebu posypaná lehce petrželkou. Když do jakékoli pomazánky přidáme pikantní koření, zahřeje nás a to je teď v předjaří ještě stále potřeba.
Jako zahřívadlo funguje i křen – nejprve ho okrájíme a nastrouháme. Pozor na oči, možná budeme slzet. Pak jej vmícháme do vaničky tvarohu a přidáme kelímek zakysané smetany, jednu malou najemno nakrájenou cibuli, a opět sůl a pepř. Kromě čerstvého chleba můžete křenovou pomazánku vyzkoušet i na topinkách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.