Škvarková pomazánka
Na zimu je nejlepší se pěkně obalit, říkáme, když si hledáme výmluvy, proč se cpeme čokoládou nebo špekem.
Tahle výmluva se nám bude dnes obzvláště hodit, protože si dáme neuvěřitelně dobrou domácí škvarkovou pomazánku, ve které je tolik tuku, že by to stačilo i na dvě zimy, proto s ní opatrně.
Recept na domácí výrobu pro nás má Veronika Došková z jihlavského kuchařského studia Gurmandie.
300 g škvarků
40 g sádla
1 jarní cibulku
špetku chilli
čerstvý tymián (5 g sušeného)
sůl, pepř
„Nejraději si ji dělám domácí, ale koupit si škvarky můžeme, protože na těch se nedá nic zkazit. Takže nemusíme ani mít domácí, kupované jsou taky dobré.“
Kromě škvarků potřebujeme mlýnek na maso, dobré sádlo, a pár dalších drobností na dochucení, recept je jednoduchý: „Škvarky pomeleme, smícháme se sádlem a všechny ostatní ingredience. Jarní cibulku najemno nakrájíme. Máme pomazánku a je výborná,“ chválí Veronika.
Teď už stačí jen dobrý čerstvý křupavý chleba, okurku navrch nebo trochu cibule a máme svačinu pro zimní měsíce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.