Hummus s naklíčenými luštěninami

Než se začnete děsit názvu dnešní dobroty, nejprve si poslechněte, z čeho se dělá – olivový olej, česnek, sezamová pasta a dobře uvařené luštěniny.

Dáme si totiž orientální pomazánku hummus vylepšenou o citronovou šťávu a naklíčené luštěniny. Klasický hummus už známe a víme, že když si člověk pořídí cizrnu v konzervě a sezamovou pastu, je vyrobený celkem rychle. Studentka Kateřina Doleželová ho ale vyrábí poctivě z cizrny, která se musí stejně jako ostatní luštěniny nejprve dlouze namočit, a potom povařit.

200 g suché cizrny

4 stroužky česneku

2 lžíce sezamové pasty tahina

zhruba 1/2 lžičky soli

šťáva z 1/2 citrónu

3 – 6 lžic panenského olivového oleje (podle konzistence)

Na ozdobu:

naklíčené fazolky mungo

naklíčená řeřicha

naklíčená čočka

čerstvý koriandr

„Dali jsme uvařit cizrnu do změknutí, ale musí být při vaření pořád ponořená. Potom jsem slila vodu bokem a dala jsem si ji do hrnce, protože jsem ji pak používala na to rozmixování. Přidala jsem tam tahini pastu, tak od oka, olivový olej hodně, sůl, vymačkaný citrón skoro celý a asi 4 stroužky česneku. Pak jsem tam pořád přidávala tu vodu z vaření, aby to mělo správnou konzistenci tak akorát,“ usmívá se Kateřina.

Obvykle získáme z deseti dekagramů suché cizrny nabobtnáním čtvrt kila do pomazánky. Vodu z nálevu určitě slijeme do hrnce a všechny ingredience postupně mixujeme s tím, že nálev se přilévá pomalu, stejně tak na konci olivový olej. Na talíři Kateřina hummus ještě vylepšuje: „Nahoru jsem dala ještě olivový olej, zakápla jsem hummus na míse, potom jsem k tomu dala naklíčené mungo, klíčky z řeřichy a naklíčenou čočku. Nakonec čerstvý koriandr.“

Koriandr se dá nahradit mletým římským kmínem přímo do pomazánky, ale vy určitě přijdete i na další vlastní kombinace.

autor: dak