Zdenčina buchta „obejdu zahradu“ na sladko

Není sice každý den krásné babí léto a teplý podzim, ale zahrádky ještě stále mají co nabídnout. Ostružinové keře, jabloně, blumy nebo hrušky apod.

To všechno můžeme sklízet postupně a několikrát týdně si dát třeba ovocný koláč. A pokaždé jiný, jako to dělá Zdenka Palátová ze Slavic u Třebíče. Potřebujeme klasické kynuté těsto a v podstatě jakékoli ovoce ze zahrady.

„Obejdu zahradu a posbírám jablka, hrušky, švestky, co zrovna je možnost sklízet, máme tady arónii, kaki, blumy a tak dále. Ta buchta je pokaždé jiná podle toho, jak to ovoce dozrává a pokaždé má jinou chuť.“

Zdenka peče z kynutého těsta, ale já mám vyzkoušeno, že i taková ta šup šup buchta s kypřícím práškem má dobré výsledky.

Vy šikovnější ale samozřejmě zadělejte kynuté těsto. „To těsto je klasické na kynutou buchtu, akorát ho nechávám volnější, to znamená, že je v něm více vody, a když peču buchtu ovocnou, tak do něho přidám trochu cukru. Rozetřu ho na naolejovaný plech. Pokud vrstvím ovoce, tak ho ještě posypu drobenkou s trochou skořice,“ dodává Zdenka Palátová.

Skořice totiž velmi sluší švestkám, ale i hruškám, a podzimní koláč je na světě.

autor: dak