Jogurtové bábovky

Forma na bábovku je unikátní, široce používaná, a tak oblíbená, že už existují její zmenšeniny z kovu nebo silikonu, abychom si mohli upéct i malé bábovičky.

Co vyzkoušet, jaké to je místo jedné velké upéct několik malých? Měla bych tu tip na jogurtové bábovičky.

300 - 350 g hladké mouky

20 ml oleje

2 vejce

1 velký jogurt řeckého typu (cca 250 - 280 g balení)

250g cukru

1 kypřící prášek

Poleva:

100 g moučkového cukru

1 lžíce citrónové šťávy

trocha horké vody

Nejprve prošleháme dvě deci oleje s dvěma většími vajíčky, velkým balením řeckého jogurtu a čtvrt kilem cukru. Do tekuté směsi se přisype 30 – 35 deka hladké mouky s jedním kypřícím práškem a vymíchá do těsta.

Máme připravené vymazané bábovičky a troubu rozpálenou na 160 stupňů. Pečeme kolem půl hodiny, ale raději troubu hlídáme. Bábovky vyklepneme až po vychladnutí.

Na bábovky se hodí citronová poleva, tu mám nejradši a je strašně jednoduchá. Mícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem tak dlouho, dokud nezhoustne, pak pokapeme bábovky a necháme polevu ztuhnout.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.