Jogurtové bábovky
Forma na bábovku je unikátní, široce používaná, a tak oblíbená, že už existují její zmenšeniny z kovu nebo silikonu, abychom si mohli upéct i malé bábovičky.
Co vyzkoušet, jaké to je místo jedné velké upéct několik malých? Měla bych tu tip na jogurtové bábovičky.
300 - 350 g hladké mouky
20 ml oleje
2 vejce
1 velký jogurt řeckého typu (cca 250 - 280 g balení)
250g cukru
1 kypřící prášek
Poleva:
100 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
trocha horké vody
Nejprve prošleháme dvě deci oleje s dvěma většími vajíčky, velkým balením řeckého jogurtu a čtvrt kilem cukru. Do tekuté směsi se přisype 30 – 35 deka hladké mouky s jedním kypřícím práškem a vymíchá do těsta.
Máme připravené vymazané bábovičky a troubu rozpálenou na 160 stupňů. Pečeme kolem půl hodiny, ale raději troubu hlídáme. Bábovky vyklepneme až po vychladnutí.
Na bábovky se hodí citronová poleva, tu mám nejradši a je strašně jednoduchá. Mícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem tak dlouho, dokud nezhoustne, pak pokapeme bábovky a necháme polevu ztuhnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.