Salát z kuskusu
Půlka cibule, nějaká paprika, kus cukety, nějaké mrkve, to všechno a ještě víc čeká ve spodním oddělení naší ledničky na spotřebování.
- 150 g kuskusu
- Olej ze sušených rajčat
- Zelenina – vše dle chuti a možností:
- Mrkev
- Paprika
- Cibule
- Jarní cibulka
- Sušená rajčata
- Na zálivku:
- Olivový olej
- Trocha octu
- Mletý zázvor
- Česnek
- Sůl, pepř
- Kurkuma
Možná jste na tom podobně, a tak oceníte recept na hlavní teplé a chuťově bohaté jídlo, kam se všechny tyhle kousky dají dát. Recept mi dal žďárský student Libor Havlík, který se vaření rozhodně nebojí.
„Kuskus zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat a zchladnout. Předtím si nachystáme zeleninu, kterou do toho chceme dát – mrkev, já mám rád sušená rajčata, jarní cibulku, papriku, prostě cokoliv. Zálivka je ideální z olivového oleje, zázvoru, česneku a trochy octu, aby byla výraznější. Do zálivky dávám trošku kurkumy pro barvu, sůl, pepř a něco dochucovacího, třeba dvanácti bylinnou sůl, koriandr nebo nějakou bylinku,“ říká kuchař.
„Potom, co kuskus nabobtná tak přidáme zeleninu, sušená rajčata a zálivku. Nebál bych se přidat víc oleje, to udělá ten kuskus hutnější a chutnější, takže do jídla přidávám i olej ze sušených rajčat. Pak už se to jenom promíchá, nechá odležet, a je hotovo,“ dodává.
Výběr zeleniny je docela na vás, kuskus je skvělý v tom, že je snadný a rychle hotový, ale zálivku si pro jistotu ještě zopakujeme – olivový olej smícháme s kurkumou a olejem ze sušených rajčat a jablečným nebo vinným octem, dosolíme buď česnekovou, nebo bylinkovou solí, mletý zázvor a trochu pepře. Jakákoli zelená bylinka – koriandr, libeček nebo petrželka dodá kuskusovému salátu čerstvou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.