Meruňková omáčka s chilli
Meruňkové chilli, tak tohle když jsem viděla napsané na oranžové doma vyrobené lahvičce, nevěděla jsem, co si o tom myslet. Pálivé meruňky?
Proč by tohle někdo chtěl a k čemu by to jedl? Ale pak jsem se od výrobce Tomáše Hinduliaka dozvěděla, že se opravdu dají podávat ke slaným jídlům a že lidem, co mají rádi pálivá jídla, v této úpravě opravdu chutnají.
1 kg meruněk
100 ml jablečného octa
150 g třtinového cukru
Hřebíček
Skořice
1 rozkrájená chilli paprička
Meruňková omáčka se vaří z čerstvých meruněk, které už mohou být i trochu měkčí a kombinuje se s výrazným kořením, jablečným octem a pálivým chilli. „Meruňky jsou z naší zahrádky. Všechny omáčky jsou ve dvou verzích – hot jsou pálivější méně a extra hot jsou pálivější pro ty, kdo to mají rádi.“
K čemu se tedy meruňková chilli omáčka používá? „Hodí se perfektně ke kuřecímu, na palačinky nebo do bílého jogurtu místo marmelády. Ten jogurt to zjemňuje,“ vysvětluje Tomáš Hinduliak.
Vida, palačinky mohou být i lehce pikantní a v jogurtu se pálivost také ztratí. A kdo by chtěl ozvláštnit masový pokrm, může zkombinovat meruňkové chilli třeba s kuřecím masem, s jakýmkoli grilovaným masem nebo třeba s čerstvým chlebem a tvarohovým sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka