Karamelizovaná cibulka do hamburgeru
Pravý hamburger má být tak vysoký, že pomalu nerozevřete čelist, když chcete strčit do pusy všechny vrstvy najednou.
Většina Čechů se i diví, jak se má vlastně jíst a jsou na rozpacích s příborem, napichovátkem i holýma rukama.
Řeknu vám jedno – nezáleží na tom, protože pokud před sebou máte pořádný kus masa mezi dvěma nahřátými polovinami bulky a k tomu nejrůznější sestavu ingrediencí, pochutnáte si bez ohledu na to, jaký použijete nástroj.
Nejjistější je navštívit nějaký burgerfestival. Většinou se na nich totiž tvůrci kombinací do hamburgerů předvádějí s co nejlepší výrobky a vy tak hladoví neodejdete. Navíc si můžete odnést inspiraci pro vlastní gril, až si pořídíte dobré mleté hovězí a pár věcí k tomu.
- 1 bílá cibule
- máslo
- třtinový cukr
Lukáš Jahoda z burgerového řetězce Amici popisuje, jaká kombinace lidem chutná: „Je to Level deset burger, kde je hovězí maso s čedarem, karamelizovaná cibulka a omáčka deseti chutí, ale je to tajná omáčka, takže nemůžu říct, co v tom je,“ směje se.
Nakonec se s námi Lukáš Jahoda podělil o tip na výrobu karamelizované cibulky, kterou najdeme téměř ve všech velkých poctivých hamburgerech. „Je to vlastně nakrájená bílá cibule, která se posype třtinovým cukrem, a děláme to na grilu. Dělá se to na másle, aby to bylo jemnější, a nechá se to zhruba sedm, osm minut grilovat a karamelizovat. Pak se to zavakuuje a vakuovaná vydrží tak tři, čtyři dny,“ radí kuchař.
Když vezmeme cibulku jen malou a třtinového cukru špetku, vakuování ani nebude potřeba. K hamburgerům ještě patří dobrá bulka, plátek sýra a především zelenina – listový salát, polníček nebo rukola, to už záleží na vás.
Související
-
Vydatná snídaně na vidličku
Když člověk ráno nespěchá, má času dost, takže si přispí, a pak dostane chuť na vydatnou snídani, může si dopřát snídani na vidličku.
-
Pečená vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka