Tapiokový pudink s banánem

Tapioka je škrob z kořene rostliny maniok a je plný pro nás užitečných látek.

Vápník, hořčík, železo, vitamín B a omega-3 i 6 mastné kyseliny, zkrátka všechno co naše tělo potřebuje. Tapiokové perly seženeme ve zdravé výživě a dají se díky obsahu škrobu použít k výrobě pudinku. Je to příjemná změna od klasického pudinku, jaký známe.

200 ml kokosového krému

1 banán

30-50 g cukru

50 g kuliček tapioky

na ozdobu:

pražené oříšky

Jsou to takové průsvitné menší kuličky, které bychom měli přes noc namočit do vody, aby byly ponořené. Co s nimi? Pořídíme si banány a kokosové mléko a pustíme se do sladké dobroty podle návodu vietnamské kuchařky Han, která se usadila na Vysočině: "Oloupeme banán a nakrájíme ho na menší kousky, jak se nám hodí. Vezmeme kokosový krém a smícháme ho s mlékem, přidáme trochu cukru a svaříme. Přidáme namočené tapiokové perly i s vodou, ve které jsme je namočili a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou perly průhledné a směs hustá jako kaše. Na závěr přidáme kousky banánů a promícháme."

Pudink porcujeme do kelímků nebo skleniček a nahoře můžeme ozdobit kolečky banánu nebo – a to je velmi zajímavá kombinace – drcenými arašídovými oříšky. Tento univerzální a bezlepkový dezert můžeme jíst ještě teplý, ale i vychlazený.

autor: dak