Tvarůžkový salát
Tvarůžky, chcete-li Olomoucké tvarůžky, se sice nevyrábějí v Olomouci, jsou ale takříkajíc legendou české kuchyně. Lze je použít i jako součást salátu.
- 1 balení tvarůžků
- 1 menší červená řepa
- 1/2 malé cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- Balzamikový ocet
- Sůl, pepř
Tvarůžky neboli syrečky podle mých zkušeností lidé buď bezvýhradně milují, nebo se zacpaným nosem prchají z místnosti a nechtějí o nich ani slyšet. Pokud také patříte k té první skupině, zkuste se mnou tvarůžky trochu jinak. Normálně je mám nejraději s máslem a čerstvým pečivem, ale objevila jsem i variantu – tvarůžky v salátu.
Nejprve si vezmu menší červenou řepu, kterou oloupu a v alobalu upeču v troubě. Mezitím si nakrájím balíček tvarůžků na kousky a připravím salátový dresink – půl cibulky na malé kousíčky, dvě lžíce olivového oleje, lžíci medu a kapku balzamikového octa.
Všechno důkladně promíchám, přidám sůl a špetku pepře. Pečenou řepu nakrájím na tenké plátky, přidám tvarůžky a hrst rukoly. Nakonec to zakapu dresinkem a znovu zamíchám.
K ingrediencím je možné přidat i salátovou okurku nakrájenou na velmi tenká kolečka.
Související
-
Tvarůžková smršť
Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.