Vepřové na šťávě
Jak nabídnout rodině chutně upravené maso, které se bude doslova rozpadat?
Je to jednoduché, pořídíme si tenké vepřové plátky, ať už z kýty, kotlety nebo pokud máte rádi tučnější, tak z krkovice.
4 vepřové plátky
1 cibule
1 lžíce mouky
200 ml vývaru
zelenina (podle zásob) na kostičky
sůl, pepř
1 lžíce oleje
bylinky na ozdobení
Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a opečeme na pořádně rozpáleném oleji v pánvi.
Stačí jen pár minut, pak maso vyjmeme a vsypeme nakrájenou cibuli a zeleninu podle zásob, které doma máme opět nakrájenou na drobné kousky. Zasypeme lžící mouky, zalijeme trochou vývaru a promícháme.
Maso vrátíme do pánve, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dusit do měkka. Jsou-li plátky opravdu tenké, maso by mělo za dvacet minut být hotové, ale pokud chceme mít jistotu, necháme pod pokličkou klidně i dvakrát tak dlouho.
Omáčku dochutíme podle potřeby – bylinkami, česnekem, co máte rádi. Já dávám přednost bílkovinné variantě, kdy se na talíř kromě tradiční přílohy – vařených brambor, přidá i volské oko.
Kombinace měkkého masa s vajíčkem, omáčkou a bramborami, to je prostě lahůdka a navíc se podle mě na takovém obědě nedá zkazit.
Související
-
Hovězí svíčková Wellington
Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.
-
Šťavnatá vepřová pečeně
Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.