Koktejl z pampelišek
Některý rok mám pocit, že jarní únava skutečně trvá od února až do května – člověk by pořád spal a obyčejná procházka nádhernou rozkvétající jarní přírodou je nakonec vlastně vyčerpávající J Ona nám ta příroda ale může právě proti takové jarní únavě i pomoci! Stačí vědět, co s čím smíchat a kdy co jíst a pít. Iva Georgievová například má skvělé zkušenosti s koktejlem z pampeliškových listů. Zatím jsou ještě docela malé, ale o to čerstvější.
Co s nimi v kuchyni?
hrst pampeliškových listů
med podle chuti
několik kapek jablečného octa nebo citrónové šťávy
„Doporučuju je přidávat do jarních salátů, ale také si z nich udělat koktejl. Ze začátku bych dala spíš menší hrst, k tomu přidáme med, trošku jablečného octa a šťávu z citrónu a vlažnou vodu a rozmixujeme. Nápoj nemá být ani sladký, ani trpký, ani kyselý a pijeme jej na vytrávený žaludek. Koktejl podporuje správnou funkci lymfatického systém, a tím i úklid v těle,“ říká Iva. Uklizené tělo je čilejší a silnější!
Připomínám, že koktejl z pampelišek je nejlepší pít na lačný žaludek, tedy mezi jídly, a pokud máte obavu, že pampeliškové listy jsou hořké, tak vás Iva uklidní: „Když se přidá trošku medu a pár kapek jablečného octa nebo citrónu, tak nám vznikne vyvážená chuť.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.