Polévkový krém z medvědího česneku
Jaro nás přímo vybízí využít čerstvé rostliny. Příkladem je nositel výrazné chuti – medvědí česnek. Pojďme si společně uvařit výbornou polévku, kterou podáváme jako krém.
Bude potřebovat:
- větší cibule
- dva brambory
- 50g medvědího česneku
- 1dcl zeleninového vývaru
- 0,5dcl bílého vína
- 1,5dcl smetany
- sůl a pepř
„Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na másle, až lehce změkne, přidáme brambory, orestujeme a prostříkneme bílým vínem,“ říká kuchař z Radniční restaurace v Jihlavě Svatoslav Rychtecký. „Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud brambory nezměknou,“ dodává.
Nakonec přidáme smetanu, medvědí česnek a vše řádně rozmixujeme. „Dochutíme pepřem a solí,“ uzavírá Svatoslav Rychtecký.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.