Švestkové knedlíky bez bílku. Recept našich babiček
Co je lepší než recept od babičky nebo maminky, podle kterého vaří generace kuchařek. Hotovou studnicí starých kuchařských moudrostí jsou domovy pro seniory. My jsme byli v Náměšti nad Oslavou u paní Věry Cejnkové a Josefa Porazila.
Paní Cejnková vaří celý život švestkové knedlíky přes tak, jak ji to naučila maminka. „Uvařila brambory, postrouhala, přidala mouky, většinou polohrubou a přidala vajíčko, ale jen žloutek. Udělala těsto, hlavně aby nebylo tak tvrdé,“ vypráví. Švestky je dobré vypeckovat. K pomaštění knedlíků se dříve běžně používalo vepřové sádlo, protože ho doma bylo zkrátka dost.
Josef Porazil si pro změnu libuje v topinkách. A jak jinak, než také na sádle. „Topinky s vajíčkama, ty mám nejraději. Počesnukuju a ze zbytku sádla nadělám vajíčka a položím na to. To je dobrota,“ říká nadšeně pan Porazil.
Máte-li nějaký recept po maminkách, babičkách nebo prababičkách, pošlete nám ho. Rádi ho v naší rubrice zveřejníme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.