Pouťová kachna na medu
Třetí květnová neděle je na řadě míst nedělí pouťovou. Slavíme poutě ke sv. Janu Nepomuckému. A k duchovní rozměr pouti musí hospodyňky vyvážit rozměrem ryze světským, jídlem. A ke spoustě koláčků, buchet a sladkostí to chce pořádný oběd. Třeba kachnu na medu.
Sežeňte si dobře vykrmenou, nejlépe domácí kachnu, paličku česneku, med z Vysočiny, trochu červeného vína, pepř a sůl. Kachnu rozpůlíme a omyjeme ze všech stran a pořádně osolíme. Já si třeba nasypu sůl do hrsti a celou kachnu s ní potřu, ono se to na ní neztratí.
Připravíme si také česnek. Utřeme nebo prolisujeme celou hlavičku a smícháme s pěti lžícemi medu a deci červeného vína. Promícháme a touto marinádou ještě kachnu potřeme. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a nakonec opepříme. Podle velikosti kachny by mohla být upečená asi za dvě hodiny při dvou stech stupních, ale přidejte, pokud je větší. Také se dá péct při nižší teplotě 5 – 6 hodin, to mám vyzkoušené a maso se pak opravdu úplně rozpadá.
Můžeme podávat s dvěma druhy knedlíků a dvěma druhy zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.