Kopřivový nákyp
Jednou z prvních jarních rostlin, která se dere na svět, je kopřiva dvoudomá. O jejich léčebných vlastnostech toho bylo napsáno víc než dost. Kopřiva má také své nezastupitelné místo v kuchyni. Iva Georgievová, naše rozhlasová propagátorka zdravých pokrmů, dělá z kopřiv nákyp.
„Vršky kopřiv obereme od stonků, dobře opláchneme, spaříme a nasekáme. Mezi tím si na olivovém oleji orestujeme zeleninu – mrkev, kořenovou petržel, pórek, brokolici. Přidáme saturejky, jemné kari, trochu zázvoru a bazalku,“ říká Iva Georgievová.
Také si připravíme ječné kroupy a jemné ovesné vločky s klíčky.
Omyté a spařené kopřivy smícháme s kroupami, vločkami a zeleninou a vše dáme do vymazaného pekáče. „Přidáme vodu a pomalu zapékáme. Je třeba zvolna péci a dle potřeby přidávat vodu.“ Vzniklý pokrm dochutíme dle zvyklostí, například solí nebo kořením.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.