Bramborové placky „zahýbáky“
Z Horácka pochází recept na bramborové placky, kterým někdo říká zahýbáky, jiný pekáče, nebo jen prostě bramborové placky. Jsou to skutečně placky z bramborového těsta, které po naplnění přehneme napůl, od toho název zahýbáky. A upečeme v troubě.
„Dělá se to z polohrubé a hladké mouky v poměru 1:1, dále potřebujeme jedno vajíčko, špetku soli a nastrouhané vařené brambory z předchozího dne,“ vysvětluje žďárská kuchařka Lenka Bukáčková.
„Brambory se nastrouhají, smícháme je s vajíčkem a moukou a vypracujeme takové vláčné těsto a upravíme válečkem.“ Pak nastává okamžik tvarování, nejlépe je použít obyčejný talíř. „Vykrojíme to tím talířem a vznikne nám krásné kolo,“ dodává kuchařka Lenka.
Náplň do zahýbáku může být různá, Lenka Bukáčková doporučuje tuto: „Může to být nakrájená cibule, nakrájené hlávkové zelí, posolíme, popepříme.“ Pro vegetariány necháme cibuli se zelím, můžeme ale přidat i nadrobno nakrájenou anglickou slaninu nebo špek. Zahýbák lze udělat i sladký, náplní mohou být jablka, skořice a cukr.
Na pečícím papíře pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.