Jahodový džem
Jistě si také pochutnáte na kvalitním domácím džemu. Jen si vyjasněme termíny – džem obsahuje kousky ovoce, marmeláda nikoli. Máte-li velkou úrodu jahod, pusťte se do džemu, je to ideální způsob, jak je zpracovat.
V podstatě existují dvě možnosti přípravy. Na kilogram jahod je potřeba stejné množství cukru a sáček přídavku – pektinu. Jahody vaříme, v závěru přidáme cukr s pektinem a vaříme společně asi pět minut. Během vaření mícháme a sbíráme vytvořenou pěnu.
Druhou možností je pořízení cukru želírovacího, kterého na kilogram jahod padne poloviční množství. Dál je postup stejný.
Jak poznáme, že je džem hotový? Stačí vzít trochu s hrnce a dát na talířek. Nebude-li se roztékat, je hotový.
Plníme do pečlivě vyčištěných, nejlépe vyvařených skleniček a po uzavření otočíme dnem vzhůru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.