Lotrinský koláč Quiche
Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na lotrinský koláč. Je to doslova kalorická bomba.
Na základní těsto potřebujeme 300g hladké mouky, 150g másla nakrájeného na kostky, jedno vejce, trochu soli a trochu mléka. Hmotu zpracováváme rukama, dokud nepřipomíná drobenku.
„Vytvarujte kouli a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny. Můžete přikrýt fólií nebo utěrkou,“ říká Eva Petrů Mikulíková. Pak se těsto vyválí asi na 5mm tlustý plát a troubu si předehřejte na 200°.
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, popř. vyložíme pečícím papírem. „Těsto vyložte do formy, propíchejte vidličkou a pečte do zlatavé barvy.“ Pečení trvá asi 20 minut.
Náplň tvoří zelenina, kterou orestujeme na pánvi, přidáme cibulku, kdo má rád slaninu, přidá slaninu. Přidáme tymián. Zeleninu poklademe na těsto a polijeme připravenou směsí. „Tři rozšlehaná vejce, smetanu na vaření, pepř, sůl a trochu muškátového oříšku.“
Na vrch koláče se hodí kousek tvrdého sýra. Koláč dáme znovu na půl hodiny do trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.