Slovenská polévka kapustnica
Slovenská kuchyně je stejně pestrá jako kultura našich nejbližších východních sousedů. Michal Stratený se před lety přestěhoval z Dubnice nad Váhom na Vysočinu a s sebou si přinesl také řadu vynikajících receptů. Jedním z nich je postní polévka – kapustnica.
I když naše jazyky k sobě mají velmi blízko, nejprve krátký překlad: kapusta ve slovenštině neznamená kapustu, ale zelí.
„Potřebujeme půl kila kysaného zelí, jednu smetanu, 150g sušených hříbků, jednu cibuli a lžíci hladké mouky,“ říká Michal. „Zelí vaříme do změknutí, asi 15 – 20 minut. Mezi tím uvaříme sušené hříbky, také do měkka.“
Obě potraviny i s vodou pak smícháme dohromady. „Přidáme smetanu a mezi tím si usmažíme cibulku, která také patří do polévky.“ Nakonec smícháme lžíci mouky s vodou a to také přidáme do polévky. Necháme přejít varem a máme hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.