Tvarohové knedlíky podle paní Jany
Dnes si pochutnáme na knedlících se švestkami. Recept nám poslala posluchačka Jana ze Studence, která píše, že když tyhle knedlíky udělá, jen se po nich zapráší, přestože muži u nich v rodině dávají přednost masu.
Použijeme klasický měkký tvaroh a smícháme ho s hladkou moukou podle potřeby, aby se těsto nelepilo. K němu přidáme 1 vejce, trochu cukru a soli. Vypracujeme tvarohové těsto, které rozválíme natenko, nakrájíme na kousky a trpělivě obalujeme sezonní ovoce, dnes tedy švestky. Mohou to ale podle Jany být i jablka, ryngle, nebo třeba jahody. Knedlíky vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 7 - 8 minut.
Hotové knedlíky nasypeme do velké mísy, posypeme tvrdým nastrouhaným tvarohem smíchaným s cukrem a zalijeme šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Já jsem vyzkoušela i přelít zředěným vanilkovým pudinkem s trochou skořice a také to nebylo špatné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.