Pstruh na přepuštěném másle
Pstruh je nutričně velmi hodnotná ryba a existuje bezpočet způsobů, jak ji upravit. Jedním z nich je použití přepuštěného másla – ghí.
Když si jdeme koupit pstruha, většinou dostaneme pstruha duhového z umělých odchovu. Někdy se v nabídce objeví i pstruh potoční. Pstruh se upravuje nejčastěji na pánvi nebo v troubě, dá se smažit, grilovat, zapékat, a chutná i uzený.
Je to prostě geniální ryba, je snadno dostupná, snadno se připravuje a skvěle chutná. A to dokonce i když zvolíme tu nejjednodušší možnost, hodit rybu na máslo. Ovšem pozor, podle šéfkuchaře Petra Šebka z jihlavské restaurace Nika je pstruh na másle přepuštěném ještě daleko lahodnější.
K této úpravě nám prozradili několik svých dalších triků: „Filátka ze pstruha peču na přepuštěném másle. Pstruh leží na pečícím papíře, takže se celou dobu nedotkne žádného plechu nebo pánve. Podávám ho s pečenou zeleninou, která je podobná ratatouille, ale kořením ji kořením pěti vůní, které ji hodí trošku do Asie,“ upřesňuje svůj postup s úsměvem Petr Šebek.
Jako příloha se hodí ravioli plněné mrkvovým nebo dýňovým pyré, které jsou přelité smetanovou limetkovou omáčkou. Vaší fantazii se ale meze nekladou! Pstruh je natolik vynikající ryba, že vám gurmánský zážitek určitě zprostředkuje.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.