Grilovaná ryba na roštu

Dnes si opět dáme rybu. Bude sladkovodní a grilovaná na roštu. Do alobalu můžete vložit i pstruha a upéct ho, ale velmi dobrý je takto upečený i kapr se zeleninou. Takto ogrilovaný kapr chutná rodině lékaře, ale i rybáře Josefa Kasala.

„Pstruh se dělá většinou bez obalu, ale někdy se dává do alobalu. Takto se může grilovat i kapr. My ho také děláme v alobalu, buď na podkovy, nebo necháme celou polovinu kapra i s kostmi, čili to maso nefiletujeme,“ svěřuje se.

Připravíme si tedy porce kapra - buď nakrájené na podkovy, nebo poloviny kapra, osolíme a okořeníme. Josef Kasal doporučuje čerstvé bylinky a hlavně cibuli: „Na kapra dáme bylinky, s cibulí je moc dobrý, takže hodně cibule, nějakou zeleninu a v alobalu ho ogrilujeme normálně na roštu.“

Marináda na kapra může být velmi jednoduchá. Využijeme čerstvé jarní bylinky, nakrájíme spousty cibule a společně s ochucenou rybou zabalíme do alobalu. Alobalový balíček by měl na grilu ležet nad nejteplejším místem, aby se ryba pořádně propekla. Alobal jemné rybí maso chrání. Gril zakryjeme, aby se teplo odráželo i shora a po pěti minutách můžeme maso obrátit. Ke kaprovi na grilu se hodí ochucená zakysaná smetana, syrová nebo pečená zelenina a čerstvý křupavý chléb.

autor: dak