Špaldová sekaná
Sekaná má velikou výhodu – dá se ochutit přesně tak, jak ji máme rádi. Víc česneku nebo naopak méně cibule, majoránku nebo třeba i vajíčka natvrdo nebo jiné zlepšováky. Marcela Bodnárová se vyzná ve vegetariánské stravě a když jsem ochutnala její špaldovou sekanou, hned mě zajímalo, jak se vyrobí sekaná, ve které není maso.
„Vezmeme si 25dkg špaldy, 25dkg sojových bobů a přes noc je namočíme. Druhý den obojí zvlášť uvaříme, trvá to asi hodinu. Pak zrna rozmixujeme a přidáme k nim tři vajíčka, 2 nasekané cibule, 4 stroužky česneku, sůl, majoránku, oregano a tymián. Z hmoty vytvarujeme šišky sekané,“ popisuje Marcela Bodnárová.
Špalda je původní nevyšlechtěná pšenice a navíc při použití celých zrn získáme do těla spoustu vlákniny, která pomáhá trávení, ale i vitamíny a minerály i ze sóji. Zdravé je tohle jídlo i proto, že v něm nejsou živočišné tuky, ale pokud máte hmotu suchou, můžete přidat trochu rostlinného oleje. Než strčíme šišky do trouby, potřeme je barevnou směsí, která jim dodá říz: „Smíchám hořčici s paprikou a s olejem a potřu sekanou, aby to na ní udělalo kůrčičku a nebyla vyschlá,“ prozrazuje svůj tip Marcela.
Když chceme jídelníček trochu změnit, ozdravit, je špaldová sekaná ideálním jídlem. I když se musí počítat s namáčením a delším vařením, za výsledek nám tělo poděkuje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.