Špaldová sekaná

Sekaná má velikou výhodu – dá se ochutit přesně tak, jak ji máme rádi. Víc česneku nebo naopak méně cibule, majoránku nebo třeba i vajíčka natvrdo nebo jiné zlepšováky. Marcela Bodnárová se vyzná ve vegetariánské stravě a když jsem ochutnala její špaldovou sekanou, hned mě zajímalo, jak se vyrobí sekaná, ve které není maso.

„Vezmeme si 25dkg špaldy, 25dkg sojových bobů a přes noc je namočíme. Druhý den obojí zvlášť uvaříme, trvá to asi hodinu. Pak zrna rozmixujeme a přidáme k nim tři vajíčka, 2 nasekané cibule, 4 stroužky česneku, sůl, majoránku, oregano a tymián. Z hmoty vytvarujeme šišky sekané,“ popisuje Marcela Bodnárová.

Špalda je původní nevyšlechtěná pšenice a navíc při použití celých zrn získáme do těla spoustu vlákniny, která pomáhá trávení, ale i vitamíny a minerály i ze sóji. Zdravé je tohle jídlo i proto, že v něm nejsou živočišné tuky, ale pokud máte hmotu suchou, můžete přidat trochu rostlinného oleje. Než strčíme šišky do trouby, potřeme je barevnou směsí, která jim dodá říz: „Smíchám hořčici s paprikou a s olejem a potřu sekanou, aby to na ní udělalo kůrčičku a nebyla vyschlá,“ prozrazuje svůj tip Marcela.

Když chceme jídelníček trochu změnit, ozdravit, je špaldová sekaná ideálním jídlem. I když se musí počítat s namáčením a delším vařením, za výsledek nám tělo poděkuje.

autor: dak