Skořicové koblihy

Dnešní dobrotu získala Dáša Kubíková od ženy, se kterou natáčela Příběh z Vysočiny. Zdeňka Palátová z Třebíče založila občanské sdružení Vrátka, které pomáhá zaměstnat postižené, ale je také zkušenou táborovou kuchařkou. Společně s ní si dáme skořicové koblihy.

Není totiž nad to natrefit na kuchařku, která umí své recepty zpaměti, ale také je z velkého množství rychle v hlavě přepočítá na takové ty naše běžné rodinné potřeby. I když, jak Zdeňka Palátová přiznává, není to jednoduché: „Na táboře recept upravujeme podle počtu dětí na 60 – 80 porcí.“

Na základní recept potřebujeme:

1kg hladké mouky
500ml tekutiny (mléka)
250g tuku (másla)
2 vejce
1 kostka droždí
rozinky naložené v rumu
olej na smažení
směs cukru a skořice

Zdeňka Palátová s koblihy

„Pak už ale musí mít každá kuchařka hustotu těsta v paži,“ říká Zdeňka se smíchem. Znamená to, že těsto se musí nechat vykynout, ale hlavně potom důkladně zpracovat, až nás bolí ruce. Nezapomeňte na dírku doprostřed každého koblihu.

Zdeňka má i další dva triky, jak koblihy pořádně rozvonět, až jsou nezapomenutelné: „Těsto se vykrajuje skleničkou, a než se koblih vloží do hrnce s olejem, udělá se v něm dírka, on se pak lépe smaží. Aby byly koblihy voňavé, dávám do těsta ještě rozinky namočené v rumu. A když je vytáhnu z oleje, rychle je obalím v cukru, do kterého přidám trošku skořice. Na tom teplém těstě se ta skořice uvolní a krásně rozvoní.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.