Vodnické placky
Když chcete, aby dětem chutnalo, a plánujete ke stolu pozvat i dospělé, k nalákání někdy stačí i název – třeba vodnické placky.
Je jasné, že budou celé zelené. Z čeho jsou a proč všem tak chutnají, to nám prozradí kuchařka Marie Prudková ze školní jídelny ve Vídni na Žďársku:
- 1 balení listového špenátu
- 2 vejce
- Sůl
- 1 stroužek česneku
- 100 ml mléka
- Polohrubá mouka podle potřeby
„Děti a i velcí, skoro už dospělí, rádi vzpomínají na vodnické placky. Rozehřeje se špenát – používám ten kvalitní, ne protlak, ale sekaný špenát. A pak už je to klasika – mléko, žloutky, sůl, česnek, trochu polohrubé mouky a z těch bílků ušlehám sníh, aby se to nakypřilo. Potom to na malém množství tuku osmažím, protože mám teflonovou pánev, tak není potřeba moc, a aby to bylo dostatečně tepelně upravené, tak placky ještě na chvíli strčím do trouby,“ prozrazuje školní kuchařka svůj oblíbený recept.
„Všem to chutná a k plackám dávám brambory, nebo někdy stačí i jen zeleninový salát.“
Tak vidíte, stačí kvalitní špenát, vajíčka, mouka, mléko, sůl a česnek a máme tmavě zelené vodnické placky. Velké jídlo nám z nich dotvoří zeleninová příloha a ani k nim není potřeba maso.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.