Vodnické placky

Přidáme nasekaný špenát

Když chcete, aby dětem chutnalo, a plánujete ke stolu pozvat i dospělé, k nalákání někdy stačí i název – třeba vodnické placky.

Je jasné, že budou celé zelené. Z čeho jsou a proč všem tak chutnají, to nám prozradí kuchařka Marie Prudková ze školní jídelny ve Vídni na Žďársku:

1 balení listového špenátu

2 vejce

Sůl

1 stroužek česneku

100 ml mléka

Polohrubá mouka podle potřeby

„Děti a i velcí, skoro už dospělí, rádi vzpomínají na vodnické placky. Rozehřeje se špenát – používám ten kvalitní, ne protlak, ale sekaný špenát. A pak už je to klasika – mléko, žloutky, sůl, česnek, trochu polohrubé mouky a z těch bílků ušlehám sníh, aby se to nakypřilo. Potom to na malém množství tuku osmažím, protože mám teflonovou pánev, tak není potřeba moc, a aby to bylo dostatečně tepelně upravené, tak placky ještě na chvíli strčím do trouby,“ prozrazuje školní kuchařka svůj oblíbený recept.

„Všem to chutná a k plackám dávám brambory, nebo někdy stačí i jen zeleninový salát.“

Tak vidíte, stačí kvalitní špenát, vajíčka, mouka, mléko, sůl a česnek a máme tmavě zelené vodnické placky. Velké jídlo nám z nich dotvoří zeleninová příloha a ani k nim není potřeba maso.