Delicias del Elche - datle s mandlemi
Začátek prázdnin, léto, to přímo volá po lehkém předkrmu ze středomořské kuchyně. Určitě by nás oslovila takové chuťovka z datlí. „Představím vám pochutinu, která se jmenuje delicias del Elche a pochází z Costa Blanca, což je pobřeží Španělska. Významné město Elche je známé tím, že se v něm našla nejstarší iberská památka, takzvaná Kráska z Elche,“ říká ve Španělsku žijící spisovatel a nakladatel Václav Rákos.
„Tato pochutina je nesmírně jednoduchá a ve zdejším kraji oblíbená. Používá se jako předkrm nebo jako jednohubka k pivu a vínu.“
Na tuhle španělskou dobrotu potřebujeme vlastně jen tři základní ingredience:
balíček kandovaných datlí
oloupané mandle
plátky tence nakrájené libové anglické slaniny nebo pancetty
olivový olej
„Datle, které známe od nás z vánoc, vyjměte z každé z nich pecku, vložte místo ní obyčejnou syrovou mandli. Pak celou datli zabalíte do plátku anglické slaniny nebo ještě lépe pancetty, ale postačí i libová slanina. Potom na pár kapkách olivového oleje prudce orestujte. Zapíchněte do každé párátko a můžete jíst.“
Václav Rákos doporučuje nechat ještě vzniklou jednohubku prohřát, dojít v troubě a poté ujídat k pivu nebo vínu a máme ideální pochutnání pro teplé letní večery.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka