Zeleninový salát s konopným olejem
K létu patří lehké pokrmy a je dobré využít potravin, které jsou běžně dostupné. A lehká je zelenina. Pojďme si tedy připravit normální zeleninový salát, to je základ. Nakrájíme ledový salát, rajčata, papriky a okurky. Salát ozvláštníme konopným olejem a také ume octem.
„Pokud si to chceme zpestřit něčím méně tradičním, pokapeme tu rozkrájenou zeleninu ume octem. On je trochu slaný, tak pozor. A můžeme přidat i lžičku olivového nebo konopného oleje,“ vysvětluje cvičitelka kurzu pro těhotné Martina Sejkorová.
Ume ocet se vyrábí z umeboshi švestek, což jsou japonské švestky, které se nakládají do mořské soli. „Jak to fermentovalo, tak to má enzymy a je to dobré i na zažívání. Můžeme ho zředit s vodou. Když třeba začíná nějaká žaludeční viróza, tak je dobré se napít. Pomáhá to,“ dodává Martina Sejkorová.
Ume ocet i konopný olej koupíte v prodejnách zdravé výživy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka