Vánoční štola
Přípravy finišují. Máte nakoupeny ingredience na všechno vánoční pečení? Nezapomněli jste třeba na kvasnice do vánočky a do vánoční štoly? Nevadí! Máme recept na vynikající štolu, do které droždí nepotřebujete.
Naučí vás ji cukrářka a naše věrná posluchačka paní Vlasta Zadinová z Veselého Žďáru.
- 500g polohrubé mouky
- 150g cukru krupice
- 150g tuku
- 250g tvarohu
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce mléka
- rozinky namočené v rumu, kandované ovoce
- oříšky nebo mandle
„Mouka, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva se smíchá. Přidají se tam mokré přísady, takže mléko, tuk rozehřátý a tvaroh. Nakonec se do těsta vmíchá kandované ovoce a rozinky namočené v rumu. Rumu není nikdy dost,“ směje se cukrářka.
Plát, který vyválíme, by měl být široký asi 25 centimetrů a přeložíme podélně a můžeme vložit do mírně vyhřáté trouby. Tak vidíte, jednoduchý postup a nikde žádné droždí ani kynutí. Proč se ale vlastně přidává do těsta spíše těžší tvaroh?
„Tvaroh udrží těsto vláčné a nemusí se to ukládat do ledničky, jako některé jiné štoly. Ty se musí uložit až na 14 dní do ledničky,“ vysvětluje paní Vlasta.
A ještě pár rad na závěr. Když je štola upečená, potřeme ji ještě teplou rozpuštěným máslem, a když nakonec vychladne, hustě ji pocukrujeme. Nevěřila jsem, jak velice jednoduchá tahle štola je a že se opravdu může povést, takže jsem ji doma zkusila.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.