Lahodná postní nádivka

Popeleční středa znamená začátek postního období. Někdo se určitě chystá omezit množství jídla, ubrat v jídelníčku masa a zaměřit se na úspornější a skromnější jídelníček.

Nejen, že nám to prospěje zdravotně, ale určitě přitom objevíme i nové možnosti, na čem si pochutnat.

Ingredience
  • 7 housek
  • 5 vajec
  • 200 ml mléka
  • rozmarýn
  • sušené jeřabiny
  • sůl, pepř

Popeleční středa znamená začátek postního období. Někdo se určitě chystá omezit množství jídla, ubrat v jídelníčku masa a zaměřit se na úspornější a skromnější jídelníček. Nejen, že nám to prospěje zdravotně, ale určitě přitom objevíme i nové možnosti, na čem si pochutnat.

Jednoduše vyrobíme z housek a vajec nádivku. Nejprve housky namočíme v mléce, necháme nasáknout a přebytečné mléko vymačkáme. Spojíme žloutkem, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný rozmarýn a sníh z bílků. Nádivka se obvykle peče v celku – na plechu nebo v dortové formě, ale Jan Vaněk přišel se zajímavým nápadem, u kterého využijeme i formu na obvykle sladké muffiny. Vymažeme košíčky máslem, naporcujeme do nich těsto, vložíme do trouby a necháme na 200 stupňů upéct dozlatova.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.