Lahodná postní nádivka
Popeleční středa znamená začátek postního období. Někdo se určitě chystá omezit množství jídla, ubrat v jídelníčku masa a zaměřit se na úspornější a skromnější jídelníček.
Nejen, že nám to prospěje zdravotně, ale určitě přitom objevíme i nové možnosti, na čem si pochutnat.
- 7 housek
- 5 vajec
- 200 ml mléka
- rozmarýn
- sušené jeřabiny
- sůl, pepř
Popeleční středa znamená začátek postního období. Někdo se určitě chystá omezit množství jídla, ubrat v jídelníčku masa a zaměřit se na úspornější a skromnější jídelníček. Nejen, že nám to prospěje zdravotně, ale určitě přitom objevíme i nové možnosti, na čem si pochutnat.
Jednoduše vyrobíme z housek a vajec nádivku. Nejprve housky namočíme v mléce, necháme nasáknout a přebytečné mléko vymačkáme. Spojíme žloutkem, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný rozmarýn a sníh z bílků. Nádivka se obvykle peče v celku – na plechu nebo v dortové formě, ale Jan Vaněk přišel se zajímavým nápadem, u kterého využijeme i formu na obvykle sladké muffiny. Vymažeme košíčky máslem, naporcujeme do nich těsto, vložíme do trouby a necháme na 200 stupňů upéct dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.