Kuře po provensálsku
Vynikající pečené kuře nemusí být žádná věda – jediná práce, kterou budete s chystáním mít, je loupání a krájení zeleniny. Pojďme ale začít od začátku. Potřebujeme kuřecí maso, brambory a jakoukoliv zeleninu, která vám zbyla v ledničce. Pak už nám zbývá jen sůl, provensálské koření a trocha červeného vína.
Potřebujeme:
kuřecí čtvrtky nebo naporcované celé kuře
brambory (podle počtu osob)
kořenová zelenina
cibule
houby
cuketa nebo dýně
rajčata
papriky (všechno dle chuti)
sůl, pepř
provensálské koření
plátky másla
Maso nasolíme a vložíme do pekáče. Brambory a zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Může to být kořenové zelenina, cuketa, dýně, malá cibule, rajčátka nebo papriky i krájené houby. Přidáme k masu, všechno osolíme a poklademe plátky másla.
Podlijeme trochou červeného vína, protože právě to dodává typickou chuť. No a nakonec to nejdůležitější – provensálské koření. Pečeme na 200 stupňů, ale první hodinu pekáč buď přikryjeme druhým pekáčem, nebo překryjeme alobalem – maso by se mělo mírně dusit ve vlastní šťávě a péct zároveň. Na poslední hodinu odkryjeme a dopečeme tak, aby se na mase vytvořila zlatá kůrčička.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.