Jablečná bábovka paní Marie ze Světlé
Kdo má zásoby loňských jablek, může je zpracovat, ještě než budou ta letošní, do jablečné bábovky. Bábovka, to je totiž klasika, která nezradí.
Ta dnešní je podle receptu paní Marie ze Světlé nad Sázavou.
- 3 jablka,
- 3 vajíčka,
- citron,
- špetku soli,
- 180 g cukru,
- 1 lžička skořice,
- 6 lžic mléka
- 4 lžíce oleje
- 180 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva.
- kokos na vysypání formy
„Nejprve si připravíme tři jablíčka – oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Potom rozdělíte vajíčka na bílky a žloutky a z bílků si vyšleháte tuhý sníh. Aby vám vydržel, přidáte k němu pár kapek citronu a špetku soli. Žloutky pak umícháte s cukrem a lžičkou skořice, přidáte mléko a olej a opět vymícháte. Nakonec přisypete mouku s práškem do pečiva,“ popisuje paní Marie.
Formu na bábovku vymaže a vysype ji strouhaným kokosem. Bábovka s kokosem v kůrce chutná zase trošku jinak.
Paní Marie přidává i radu k úspěšnému upečení bábovky: „Nejdřív ji peču 10 minut na 200 stupňů, aby nahoře zhnědla, potom ji přikryju alobalem a dopeču ještě 50 minut na nižší teplotu.“
Když se budeme řídit radami paní Marie, tak se nemůže nic pokazit. Jablka v bábovce dodají tu správnou vláčnost.
Související
-
Olejová bábovka babičky Vlastičky
Když potřebujete pohoštění nebo vás honí mlsná, naprostou jistotou je česká oblíbená klasika – bábovka.
-
Domácí raffaello kuličky
Studenti ze sekundy chotěbořského gymnázia napsali kuchařku s ovocnými a ořechovými recepty. Našli bychom v ní i recept na domácí kokosové kuličky, přezdívané rafaello.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.