Dýňovo - jablečné čatní
Slaná omáčka se špetkou sladké i ostré chuti, která má v kuchyni mnoho využití, to je vynikající dýňovo - jablečné čatní. Jak na jeho výrobu nám řekne propagátorka zdravého vaření Simona Šafránková.
1 menší dýně
4 rajčata
1 cibule
2-3 stroužky česneku
hrst rozinek
7 hřebíčků
2 kousky celé skořice
sůl
med dle chuti
lístky rukoly na ozdobu
Oloupeme a rozkrájíme na malé kousky dýni, rajčata spaříme a oloupeme společně s česnekem a cibulí dáme do hrnce. Vaříme společně asi 20 minut a potom slijeme vodu, které rajčata pouští opravdu hodně, abychom měli hustou konzistenci. Přidáme rozinky, asi sedm hřebíčků a dvě celé skořice a ještě společně povaříme dalších deset minut.
Osolíme a můžeme přidat med nebo obilný sirup, ale sladké je to dost už díky rozinkám.
V čatní zůstanou pěkně viditelné kousky dýně, ale ostatní ingredience se rozvaří. A k čemu všemu se čatní hodí?
„Může se použít jako omáčka k masu nebo nějakému vegetariánskému pokrmu nebo k bramborám. Když se nechá dobře vychladnout, tak se může mazat na chleby, jednohubky. Výborné je s křupavým chlebem, na tousty nebo na opečené bagetky. Ozdobíme rukolou a je to,“ chválí si dobrotu Simona Šafránková.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.