Pečené brambory se slaninou a sýrem
Oblíbila jsem si jídla zapékaná v troubě a v pekáčku kombinuju všechno, co se dá. Nedávno jsem narazila na zbytek brambor, které chtěly spotřebovat, tak co s nimi jiného, než je naházet na pekáč.
1 kg brambor
150 g slaniny
150 g sýra na plátky
sůl
kmín
bylinky dle chuti
Dip:
1 kelímek zakysané smetany
česnek
pažitka
brynza (také dle chuti)
Brambory stačí pořádně omýt, rozkrojit na poloviny a slupkou dolů rozložit na olejem vymazaný plech. Posolíme a pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Pokud chceme zajímavější chuť, pak k soli přidáme ještě bylinky nebo kmín – obě varianty jsou moc dobré.
Na každou polovinu brambory pak položíme plátek slaniny a plátek sýra – dobrá je například gouda. Pečeme ještě chvíli, dokud není slanina křupavá a sýr roztavený.
Mezitím si nachystáme zakysanou smetanu se solí a najemno nakrájenou pažitkou a můžete přidat i česnek. Zajímavou chuť smetanovému dipu dodá i trocha brynzy nebo aromatického sýra. V jednoduchosti je krása i na talíři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka