Dýňové smaženky bez lepku
Celikakie je docela nepříjemná diagnóza – vaše tělo nestráví lepek a tak pokud nenasadíte bezlepkovou dietu, bude vám špatně.
Lidé s celiakií by měli zapomenout na běžné pečivo, sladké dezerty z normální pšeničné mouky, obyčejné těstoviny a další dobroty. V dnešní době mají ale plno možností, jak suroviny, které jim nedělají dobře, nahradit něčím jiným.
Pekařka Jana Berková, která peče z kvásku skoro všechno, napsala kromě kuchařky na klasické recepty z kvásku i Kváskovou kuchařku bez lepku a bez cukru. Píše se v ní o tom, že kvásek se dá vypěstovat z každé mouky, nejenom z pšeničné. A také, že z kvásku pak uděláte naprosto všechno – chleba, koláče, knedlíky, perníky, polévky i smažené placičky. Třeba z dýně jsou pro toto roční období ideální.
200 g Kukuřičný kvásek
200 g dýně hokkaido, voda, chlebové koření,
Vajíčko
Sůl
Voda podle potřeby
Chlebové koření – směs: anýz, kmín, koriandr, fenykl
Vidíte, stačí smíchat stejné množství strouhané dýně a kvásku, přidat vajíčko, sůl a koření a můžeme smažit skvělé placičky. V bezlepkové kuchařce z kvásku najdou inspiraci i lidé, kteří lepek mohou jíst. Kváskem z bezlepkových mouk, který je mnohem stravitelnější než mouka samotná, se dá cokoli zahustit. Až si osmažíte dýňové placičky, sami uvidíte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka