Krkovice s brambory ve smetaně
Recept na dnešní dobrotu jsem už kdysi dávno znala, ale úspěšně zapomněla. Až mě letos pozvala kamarádka v Ostravě na oběd a já jsem si vybavila, jak úžasně dobré a jednoduché jídlo to je. Mluvím o takovém tom eintopfu do trouby, kdy se společně pečou brambory a maso ve smetaně.
4 plátky krkovice
1 kg brambor
3 cibule
sůl, pepř
500 ml smetany
strouhaný sýr na posypání (není nutný)
Po krátké přípravě, kdy je potřeba oloupat kilo brambor a tři cibule nakrájet na kolečka, už to jde ráz na ráz.
Naklepeme si čtyři plátky krkovice, nebo kdo má radši libovější maso, tak kotlety, osolíme a opepříme. Do větší zapékací mísy nebo pekáče naskládáme na kolečka nakrájené brambory, osolíme, na ně kolečka cibule, a nahoru plátky masa. Zalijeme šlehačkou, a strčíme do trouby na dvě stě stupňů.
Celé jídlo je opravdu velká kalorická bomba, a mám zjištěno, že funguje i se smetanou na vaření, která má jen 12 % tuku, takže si pár kalorií můžeme ubrat.
Upečeno je asi za hodinu. Před koncem pečení můžeme zasypat strouhaným sýrem a nechat ho roztéct, ale jídlo obstojí i bez něj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.